Kuchnia misjonarza 1

Kuchnia misjonarza (1)

Powyższym tytułem rozpoczynam nowy cykl wiadomości misyjnych. Tym razem zapoznam was z kuchnią afrykańską, a szczególnie z kuchnią północnego Togo. Wbrew powszechnym przekonaniom w Afryce nie jada się jedynie chrząszczy, pasikoników i gąsienic. Wiele „europejskich” warzyw i półproduktów jest tu uprawianych i dostępnych na targowiskach i miejskich sklepach. Oczywiście nie można tu mówić o super wyrafinowanej kuchni, niemniej jednak wiele potraw jest bardzo smacznych, do innych trzeba się najpierw przyzwyczaić. Jako pierwsze danie proponuję „Makaron na tłusto” (Spaghetti au gras), który wcale nie jest tłusty. Jest to danie przygotowywane w domach moich parafian raczej w dni świąteczne, gdy pojawiają się goście i wypada podać coś nieco smaczniejszego niż codzienne danie z mąki kukurydzianej. Ostatnio przygotowałem je w Święto Najświętszego Sakramentu, coroczne święto ministrantów (zdjęcie powyżej właśnie z tego dnia). Smakowało i nikt się nie rozchorował. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Smacznego!

Makaron na tłusto – czas przygotowywania : 35min

Składniki (dla 4 osób):

1 paczka spaghetti (500g)

2 duże łyżki koncentratu pomidorowego

2 cebule

3 łyżki oleju (słonecznikowy lub inny)

1 duża kostka rosołowa

0,5 l wody

Świeża papryczka chili (ewentualnie w proszku), zioła prowansalskie, sól

Olej i koncentrat pomidorowy połączyć i przysmażyć aby olej przejął kolor (ok 3min). Dodać wodę, kostkę rosołową, papryczkę, zioła i gotować ok. 20min. Poszatkować cebulę. Do gotującego się sosu wrzucić połowę cebuli, posolić. Łamiemy makaron spaghetti na 3 części, wrzucamy do sosu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu regularnie mieszając aby uniknąć przypalenia. Może się nam wydawać, że płynu jest zbyt mało. Bez obaw, spaghetti musi powoli przejąć cały sos, gotujemy pod przykryciem aż do momentu gdy będzie „suche”. W wypadku gdy makaron nie jest wystarczająco miękki a sos został w całości przejęty możemy dodać odrobinę wody i dokończyć gotowanie makaronu. Odstawiamy z ognia, wsypujemy resztę cebulki delikatnie mieszamy. Taki makaron doskonale smakuje ze smażoną rybą, grillowanym kurczakiem lub podsmażanymi kawałkami mięsa wieprzowego.