zupa orzechowa

Kuchnia Misjonarza (3)

Dziś kolejne danie z orzeszkami. Uwielbiam wszystko co orzechowe i mam nadzieję, że ta zupka również i Wam zasmakuje. Warto wypróbować. W zimne dni trochę afrykańskiego ciepła doda Wam odrobina ostrej papryczki, tak jak w przepisie.
Afrykańska zupa orzechowa (dla 4 osób):
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 3 łyżki oleju
• 75 ml białego wytrawnego wina (taniego, z kartonu)
• 1 por lub podobna ilość posiekanej świeżej kapusty
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżeczki curry
• 750 ml bulionu warzywnego
• 2 łyżki masła orzechowego
• 170 g orzeszków ziemnych niesolonych (mogą być solone)
• 150 ml płynnej śmietanki
• 250 ml mleka kokosowego (można zastąpić wodą + 2 łyżki wiórek kokosowych)
• sól, pieprz, chili
1. Obrać czosnek, cebule i marchewki. Czosnek drobno posiekać, marchewkę i cebule pokroić w cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone składniki na małym ogniu przez kilka minut. Wlać wino i zagotować.
2. Pora umyć i pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać bulion oraz dorzucić pora i dodać miód, cukier i curry. Całość gotować na wolnym ogniu 6 minut.
3. Na patelni, bez dodatku oleju, uprażyć orzeszki ziemne (Można też zakupić już uprażone, słone). Orzechy, śmietanę, mleko kokosowe i masło orzechowe dodać do zupy i gotować przez następne 12 minut.
4. Zupę doprawić sola, pieprzem i szczyptą chili, udekorować pietruszką bądź miętą.
Smacznego!